Профил

Как да удължим експлоатационния живот на вратите

Цените на съвременните врати не са толкова високи, че да не можем да си ги позволим, но въпреки това не всеки иска да прави такъв разход често. Купувайки входна или интериорна врата, вие вероятно искате да тя да ви служи дълго и безпроблемно, но за жалост това не винаги се случва. Причината? Ниско качество и неправилна експлоатация. Тук ще ви дадем няколко полезни съвета как да удължите живота на вратите във вашия дом.

Изберете модел, отговарящ напълно на условията, в които ще работи

Няма как да монтирате интериорна врата на входа и да очаквате тя да ви служи дълго, а да не говорим, че такава врата няма да ви предпази от крадци или от минусови температури. Предназначението на интериорните врати е основно декоративно, като това не означава, че са лишени от задължителните функционалности.

Има огромна разлика дали входната врата, която купувате ще затваря входа на апартамент или къща. В единия случай тя ще работи в затворено помещение, а в другия ще бъде директно изложена на всякакви атмосферни и механични въздействия. Ако избирате врата за апартамент спокойно можете да изберете модел с по-ниска влаго устойчивост, но ако вратата ще затваря входа на къща и едната ѝ страна ще бъде на открито, то нейното покритие трябва да бъде устойчиво на влага, студ, UV лъчи и промишлени замърсители.

Много добър избор за работа на открито са прахово боядисаните качествени блиндирани врати. При тях праховото покритие се постига чрез изпичане в пещ, с което се гарантира, че вратата няма да намали нито своята естетика, нито своята функционалност и ще изпълнява безпроблемно своето предназначение. Тези врати могат да се използват при огромен температурен диапазон, за разлика от моделите за вътрешен монтаж, които издържат само до -4˚С. Винаги се консултирайте с търговеца дали избраният модел е подходящ за съответните условия.

Изберете доказан професионалист за монтажа

Неправилно монтираната врата няма да запази дълго своето първоначално състояние. Въпрос на време е да започне да работи все по-трудно, с което ви излага на сериозни рискове. На първо място, при неправилно монтиране, крилото бързо ще увисне от пантите, което ще затрудни или направи невъзможно плътното затваряне на вратата.

Неприятните моменти в този случай са няколко:

  • Крилото ще опре в пода и ще издраска настилката. Ако сте поставили скъп ламинат или друга деликатна настилка, това ще ви коства много нерви и допълнителни средства;
  • Затварянето ще бъде компрометирано. При една входна врата това е недопустимо, защото от една страна студът ще прониква във вътрешността на помещенията, а от друга заключващата система няма да работи. Крадците определено ще бъдат доволни.
  • Крилото ще се деформира и вратата ще стане неизползваема. Представете си, че сте купили красива и здрава врата, а само след няколко месеца се налага да я подменяте. Дори ако финансовият разход не е фактор (а, той винаги е), самата загуба на време и нерви в търсене на нова врата и извършване на нов монтаж ще ви докажат, че сте направили груба грешка.

Съхранявайте вратата правилно преди да я монтирате

Има огромно значение как ще съхранявате вратите преди да ги монтирате. Същото важи и за търговците. Всички входни и интериорни врати трябва да се съхраняват изправени перпендикулярно на тавана. Възможно е в някои случаи вратата да се подпре под ъгъл от 20 градуса, но в никакъв случай не бива да бъде затрупвана с други врати или строителни материали. Това ще доведе до изкривяване, което ще намали функционалността и живота на вратата. Не съхранявайте вратите във влажна среда, на пряка слънчева светлина или до източници на топлина.

Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
Блогът на dilyanostr

Категории · Архив

рекламирай тук